Stromae ~ Quand c’est / Formidable

Stromae is een zanger van Belgisch-Rwandese afkomst. Deze Belgische zanger weet met zijn clip “Quand Cést” (Wanneer is het zover) 3 dagen na publicatie op 14 september 2015 op YouTube; al meer dan 6 miljoen views te scoren!!  Het is deze opmerkelijke clip over kanker -die mij raakte- dat ik hem hier wegzet.  De artistieke weergave van zijn clips in relatie tot zijn muziek en tekst vind ik bijzonder, wat niet op de laatste plaats komt door de wijze waarop hij zelf in zijn clips acteert. Zijn clip over kanker heeft al veel reacties losgemaakt. Er wordt een gevecht uitgebeeld tegen kanker, die verbeeld wordt door pikzwarte tentakels .

“Ja, we kenen elkaar goed. Je hebt mijn moeder al willen pakken, je bent begonnen met haar borsten. En dan de longen van mijn vader, weet je nog?”

Kritiek was er ook, omdat kanker niet zo hoeft te zijn. Het is een fase die je voelt als je kanker hebt. Voor sommigen mensen blijft dat zo, maar heel veel mensen genezen. Zijn clip is imponerend en angstaanjagend en ik noem het kunst om dit te creëren. Chapeau!

Formidable vertelt het verhaal van een dronken man met liefdesverdriet. Het nummer zou op hemzelf slaan, waarbij verwezen wordt naar de relatie die hij heeft gehad met ex-Miss België Tatiana Silva. Hij noemde de periode na deze liefdesbreuk  het meest eenzame moment uit zijn leven. De zanger zelf zegt dat het nummer eveneens slaat op andere relaties die hij heeft gehad. In Wikipedia staat beschreven dat Stromae voor deze videoclip naar de tramhalte Louiza in Brussel is gegaan.

Hij strompelde als een dronkaard over het perron, riep luid stukjes tekst uit het nummer “Formidable” en werd op een gegeven moment zelfs aangesproken door drie agenten. Omstaanders dachten dat de zanger echt dronken was en filmden het voorval met hun mobiel. Deze beelden werden nadien op het internet verspreid. Door de breuk met Tatiana Silva en het feit dat zijn laatste hit “Alors on danse” al van 2010 dateerde, stelden sommige media dat de zanger aan lager wal was geraakt. Enkele dagen later bleek dat alles in scene was gezet en gefilmd door verborgen camera’s. Zowel het nummer als de videoclip won in 2013 een MIA (Music Industry Award) en is inmiddels al meer dan 170 miljoen keer bekeken.     

2 thoughts on “Stromae ~ Quand c’est / Formidable

  • Hoi Marloes,

   Bedankt voor je reactie.
   Ha, ha….ik vond het al vreemd dat er geen relatie gelegd werd met “Stromae”.
   Ik zal mijn tekst aanpassen.

   nb: Groeten aan Utrecht…..gezellige stad….bijna Nijmegen 🙂

   Groet,
   Gerrit Kurvers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s